Tekst: Michiel Pauwels
Als je, zoals ik, al enkele jaren ontwikkelaarschap op de teller hebt staan en al een tijdje naar conferenties gaat, begin je te merken hoe snel het IT landschap verandert en hoe een conferentie als dit een graadmeter is voor de toekomst. De thema’s en topics onthullen een soort van richting en het is aan ons als ontwikkelaars om de juiste zeilen bij te zetten om de koers in de goede richting te houden.
The hype is real
Sinds een tweetal jaar is er uiteraard één onderwerp dat het landschap op een disruptieve manier verandert: artificiële intelligentie. Drie jaar geleden zou er misschien een of twee talks gegeven worden rond dit topic met een beperkt en niche publiek. De voorbije conferentie gingen meer dan de helft van de lezingen over AI en kwam het in alle sessie op zijn minst aan bod. The hype is real.
Terwijl iedereen zich probeert in te beelden wat er allemaal mogelijk is en wordt met behulp van AI, heb ik me de vraag proberen te stellen wat er niet mogelijk is met AI. Want hoewel het belangrijk is om uit te zoeken waar we AI allemaal voor kunnen gebruiken, vind ik het minstens even belangrijk om uit te zoeken waar we het vooral niet voor moeten gebruiken.
Zwarte doos
Artificiële intelligentie kan fantastische creatieve dingen, zoals ik heb gezien bij een sessie waar getoond werd hoe dit in een webapplicatie geïntegreerd kan worden in combinatie met het Spring framework. De gebruiker kon een lijst van ingrediënten ingeven, en met behulp van een LLM werd een recept getoverd waarin alle ingrediënten aan bod kwamen. Gecombineerd met een image generator genre DALL-E en je hebt een volledig recept inclusief foto. Een mooi voorbeeld van hoe dit soort technologie gebruikt kan worden.
In mijn ogen is de valkuil van AI de onzekerheid en onbetrouwbaarheid van het resultaat, dat niet op voorhand getest kan worden.
Het blijft echter een zwarte doos . Niemand – zelfs de sprekers niet – wist welk gerecht op basis van aardappelen en uien tevoorschijn zou komen. En dat is in mijn ogen de valkuil van deze technologie. Het voegt een onzekerheid en onbetrouwbaarheid toe die niet getest kan worden. In een demo als dit, waar een eventuele artificiële misstap nog op gelach zou onthaald worden, zie je vooral het potentieel. Een bedrijf dat dit soort applicatie aanbiedt aan klanten wil zeker zijn dat je geen gerecht “Aarde met appels” voorgeschoteld krijgt.
Niet altijd beter
Een andere sessie die ik gevolgd had ging over het schrijven van API’s met behulp van een AI assistent. In de demo was het de bedoeling om een AI assistent een OpenAPI specificatie te laten genereren en op basis hiervan Java code laten schrijven. Die tweede stap kan al gedaan worden zonder AI in de vorm van een build plug-in die ik in sommige van mijn projecten ook gebruik en die prima werkt. De demo zelf liep deels in het water omdat het LLM geen valide code genereerde. Niet alle zaken zijn beter met AI.
AI’s valkuil is dus zeker bedrijfszekerheid, zijn sterktes zijn vooral creativiteit en snelheid.
AI’s valkuil is dus zeker bedrijfszekerheid, zijn sterktes zijn vooral creativiteit en snelheid. Dat laatste is ook een trend die mij in de laatste jaren is opgevallen. Het kwam aan bod in een talk over ‘Python for enterprise applications’. Daar werd aangehaald dat het paradigma in de voorbije jaren verschoven is van “The big eat the small” naar “The fast eat the slow”. Waar vroeger het hebben van een groot ecosysteem en community de drijvende factor was achter de beslissing voor technologie, lijkt nu vooral de snelheid van ontwikkeling de waardemeter. Zaken zoals AI assistants, low code/no code platformen en snelle scripting-talen zoals Python zorgen ervoor dat dezelfde applicatie nu veel sneller ontwikkeld kan worden als pakweg 10 jaar geleden. Het is een van de uitdagingen voor ons als ontwikkelaar om ook ‘up to speed’ te blijven.
Besluit
Ik kijk er zelf graag optimistisch naar: in plaats van te denken in termen van het verminderen van ontwikkeltijd voor dezelfde applicatie, denk ik vooral dat we in dezelfde ontwikkeltijd veel betere en leukere applicaties gaan kunnen bouwen.
Interesting times ahead!