Jouw partner om locatiedata slim in te zetten

Geo platform “Mind Your Territory” voor provincie Luik

De wens

Het doel van dit ‘Mind Your Territory’ project is om data-uitwisseling te bevorderen en om betere inzichten te verkrijgen in socio-economische indicatoren zodat bedrijven en lokale besturen in de provincie Luik dit kunnen gebruiken als input voor hun beleid. 

Voor SPI is het belangrijk dat ze het webplatform en de gerelateerde kaart toepassingen zelf eenvoudig kunnen beheren.  

Het platform moet de gebruiker verschillende tools aanreiken, waaronder twee kaarttoepassingen: 

  • “Carte Multicouches” die de mogelijkheid geeft verschillende dataset in te laden, te visualiseren en te analyseren; 
  • “Geocodeur” die de statistische sector geeft van een adres of puntlocatie op de kaart.

Geo Solutions in actie

De uitgebreide analyse van Geo Solutions schoof de combinatie van de populaire open-source tools ‘MapStore’ en ‘WordPress’ naar voren als meest geschikte oplossing voor deze case. 

Geo Solutions bouwde het hele portaal uit in WordPress CMS en organiseerde opleidingssessies met SPI om de website zelf te kunnen beheren. 

Voor de kaarttoepassingen werd de MapStore software volledig opgezet en geconfigureerd volgens de noden van SPI. Om hieraan te voldoen werden ook twee custom plugins ontwikkeld: 

  • ‘Nominatim Search plugin’ die een eigen Nominatim service aanspreekt met enkel Belgische data zodat er in de zoekbalk alleen Belgische adressen getoond worden; 
  • ‘NIS-code plugin’ die de functionaliteit biedt om de NIS code op te vragen bij het zoeken van een adres of bij het aanduiden van een punt op de ‘Geocodeur’ kaarttoepassing. 

Onze front-end ontwikkelaars pasten ook de styling van MapStore volledig aan naar de look-and-feel van hele portaal en zorgden voor de naadloze integratie van de kaarttoepassingen in de WordPress website. Om de SPI medewerkers de nodige zelfstandigheid te bieden in het beheer van de kaarttoepassingen gaf Geo Solutions ook de nodige coaching rond MapStore.  

De waarde

Dankzij ‘Mind Your Territory’ kunnen bedrijven en lokale besturen in de provincie Luik eenvoudig socio-economische datasets visualiseren, analyseren en uitwisselen. Dit leidt tot betere inzichten in gerelateerde indicatoren die als input dienen voor een slimmer en beter beleid.  

Door het gebruik van het populaire open-source WordPress CMS is SPI zelf in staat om eenvoudig hun website te beheren.  

Het gebruik van MapStore laat het toe om relatief eenvoudig en goedkoop een moderne web-GIS toepassing te integreren en te customizen door het open-source karakter. Nieuwe noden kunnen dan ook eenvoudig geïmplementeerd worden.

Benieuwd hoe je jouw locatiedata slim kan inzetten?

Jouw project bespreken?
Neem contact op!