Jouw partner om locatiedata slim in te zetten

Vernieuwd geopunt voor Digitaal Vlaanderen

Geopunt is het geoportaal van de Vlaamse Overheid dat alle beschikbare, locatiegebonden informatie binnen de Vlaamse overheid op een plaats bundelt en publiek beschikbaar stelt. Geo Solutions tekende mee de roadmap uit voor vernieuwing.

De wens

Het Geopuntportaal werd voor het eerst gelanceerd in 2013 en werd in de loop van de tijd steeds populairder. Het portaal telt intussen meer dan 6000 kaarten en ontvangt jaarlijks meer dan 1 miljoen unieke bezoekers, waarvan bijna de helft Geopunt dagelijks gebruikt. De laatste jaren werd aan de hand van diverse analyses en bevragingen vastgesteld dat het portaal toe is aan vernieuwing, en dat zowel op technologisch als functioneel vlak. Met een investeringsbudget VRD2 (Vlaanderen Radicaal Digitaal II) is in januari 2022 gestart met een ambitieus vernieuwingsproject om Geopunt helemaal opnieuw te bouwen, en dat met een zeer strakke deadline: 2023. Er was dus nood aan een grondige analyse.

Geo Solutions in actie

Digitaal Vlaanderen doet een beroep op diverse experts om dit project tot een goed einde te brengen. Vanuit Geo Solutions bieden we ondersteuning bij de business analyse. Het project wordt binnen de Scrum methodologie georganiseerd, met sprints van twee weken. Als business analist werken we mee in deze cadans om de user stories uit te schrijven, deze met het team bespreken en uiteindelijk samen in te plannen in de volgende sprint. Bij sommige delen van het project voeren we een bredere business analyse of diepgaande functionele analyse uit. Tot slot ondersteunen we ook de product owner om prioriteiten vast te leggen en de road map mee uit te tekenen.

De waarde

In de eerste helft van 2022 lag de focus op twee componenten van Geopunt. Enerzijds op de analyse en ontwikkeling van Geopunt Admin, de achterliggende configuratie tool van Geopunt. Een belangrijke basis waarop Geopunt gebouwd wordt. Anderzijds zijn er ook al grote stappen gezet in de analyse en ontwikkeling van de Geopunt kaart. Dit zal eind Q3 resulteren in een eerste test release voor een selecte groep van Geopunt gebruikers.
In de loop van het tweede kwartaal is het team ook gestart met de vernieuwing van de andere twee componenten van Geopunt. Dat zijn de website (zowel vormgeving als inhoud) en de Geopunt Catalogus. Voor deze twee componenten werkt het team van Geopunt samen met collega’s van het team Webplatform, het Metadata team en het team van Datavindplaats.

Benieuwd hoe je jouw locatiedata slim kan inzetten?

Jouw project bespreken?
Neem contact op!