Jouw partner om locatiedata slim in te zetten

Geodata voor de vastgoedbarometer van Fednot

Hoe zet je geodata in voor een betere waardering van vastgoed?

De wens

Info over waarvoor je bij een notaris terecht kan? Daarvoor is er notarissenfederatie Fednot. Fednot ondersteunt ook de notariskantoren zelf. Ze doen dat niet alleen met juridische adviezen. Ze helpen de kantoren ook om efficiΓ«nter te werken, bijvoorbeeld met gezamenlijke IT-oplossingen. Fednot wilde haar notarissen een betere tool geven om de juiste prijs te kleven op vastgoed. Een tool die rekening houdt met geodata. Geo Solutions zocht uit welke geodata en geo-oplossingen bruikbaar waren. We keken ook hoe we die technisch konden implementeren. Zo verbeterden we verder de bestaande Notarisbarometer Vastgoed. 

Geo Solutions in actie

Het notariaat doet schattingen van vastgoed en analyseert de vastgoedmarkt. Daarbij gebruikt men een centrale databank met referentiegegevens. Intrinsieke locatiegegevens of ruimtelijke factoren van het pand speelden tot dusver nauwelijks een rol. Voorbeelden zijn bereikbaarheid van openbaar vervoer, scholen, winkels… Toch allemaal factoren die invloed hebben op de prijs. Ook omgevingsvariabelen zoals overstromingsgevoelig gebied, ruimtelijke regelgeving, en socio-economische parameters. Een van de uitdagingen was dat deze gegevens voor het Belgische grondgebied beschikbaar moeten zijn. Niet vanzelfsprekend in een land waar die data regionaal niet door dezelfde overheden beheerd worden.

Tijdens de studie onderzocht Geo Solutions de diverse databronnen en -platformen en bracht ze in kaart. We gingen ook de beschikbaarheid na en toepassing ervan voor de vastgoedsector.

Geo Solutions heeft ons zeer goed begeleid in onze eerste stappen op het vlak van geodata. Vooral de hands-on aanpak konden we erg smaken.

Erik Klewais (AI Manager Fednot)

De Waarde

We leverden een hanteerbare set van ruimtelijke gegevens. De notaris en zijn of haar medewerkers maken nu nog betere inschattingen van onroerend goed in hun buurt. De vastgoedbarometer wordt erdoor verrijkt en zo kan men ook op ruimtelijke factoren verfijnen.

Benieuwd hoe je jouw locatiedata slim kan inzetten?

Jouw project bespreken?
Neem contact op!